Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení na velkém míči.

22. 11. 2008

Velké míče se u nás začaly poprvé objevovat asi před 15 lety.Tehdy byly zajímavou novinkou a oživením pro lekce aerobiku, postupně se stávaly stále oblíbenějšími a začlenily se do cvičení všech věkových kategorii. Přestože v současné době mají největší popularitu dávno za sebou, ve většině cvičebních lekcí zůstaly jako trvalá pomůcka pro relaxaci a rehabilitaci při cvičení.

Využití velkých míčů:

1) Rehabilitace - cviky zaměřené na správné držení těla- sed na míči, balanční polohy, krouživé a houpavé pohyby, leh na míči na břiše, na boku a na zádech, atd. -uvolňuje bloky v oblasti páteře,toto uplatníme v hodinách pro seniory a zdravotní TV,  tyto cviky lze zařadit i v lekcích pro batolátka a starší děti nebo při závěrečném protažení po náročné lekci aerobicu a bodystylingu.

2) Relaxace -cvičení na míčích podporuje dobrou náladu, pro náročnější lze zařadit i akrobatické cviky - klek na míči, balanční cviky - noha přes nohu, pro děti stoj a poskoky na míči, kotoul - Hrdina je nebojí se...

3) Posilování -při sedu na velkém míči zapojujeme i drobné svaly podél páteře, čímž napomáháme správnému držení těla, pomocí cviků rukou posílíme zádové svaly a ulevíme hrudní části páteře, pokud zapojíme hýždě a dolní končetiny, docílíme kladného vlivu na bederní oblast páteře.Při cvičení na míčích můžeme použít i některé kroky z aerobiku, musíme však přizpůsobit tempo doprovodné hudby ( 90-100 BPM).

V závěru posilovací lekce nesmíme zapomenout na důkladné protažení!

Na co dát pozor při výběru cviků?

1) Musíme přihlédnout k věku a schopnostem cvičících, náročnější cviky zařazujeme postupně, vždy upozorníme na možnost snadnější varianty provedení cviku.

Sedící batolata na míči pouze jemně houpáme, chráníme jejich páteř před tvrdými a nekontrolovatelnými dopady na míč či na náš klín.

2) Cviky nikdy neprovádíme tzv.přes bolest - každý si najde hranici provedení, kde cítí protažení, ale nikoli bolest v exponovaném místě.

3) Při lehu na míči nespouštíme hlavu příliš nízko k podložce, zejména po náročném zahřátí a při problémech s krevním tlakem!Při lehu na zádech vezměte v úvahu i vaše případné  zdravotní potíže v oblasti páteře,popř.se poraďte s vaším lékařem- ne vždy musí být tento cvik pro vás vhodný.

4) Z lehu se prudce nezvedejte do sedu, nebo ze sedu do stoje, pokud máte potíže s krevním tlakem nebo se srdcem.

5) Krční páteř protahujte vždy až ke konci cvičební lekce, po důkladném prohřátí, opět dodržujte hranice bolestivosti.

6) Na cvičení noste sportovní obuv s protiskluzovou podrážkou, pokud chcete cvičit bosi, doporučuji alespoň protiskluzové ponožky!

7) Při kleku s oporou o míč klečíme na měkké podložce, nikdy ne na parketách!Šetříme kolenní klouby!

Velký míč, podobně jako overbally, můžeme využít i v domácnosti - při sezení u počítače, u televize, doba nepřerušeného sezení na míči by však neměla přesáhnout 1 hodinu, po této době  už nastupuje únava svalů a delší čas strávený na míči by již pro nás nebyl přínosem.

Pokud chceme dosáhnout trvalejších pozitivních rehabilitačních účinků musíme se cvičení na velkém míči věnovat minimálně 1x (lépe 2x) týdně 45 - 60 min.Pouhé příležitostné cvičení nebude mít dlouhodobý efekt.

 

 

Náhledy fotografií ze složky cvičení na velkých míčích

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář