Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení po porodu

6. 12. 2008

Cvičit po porodu velmi pravděpodobně začnete již v porodnici, kde vám rehabilitační sestra poradí, které cviky jsou pro vás důležité, aby se vaše orgány vrátily co nejrychleji k předporodní funkci.Zároveň by vám měla doporučit cviky,které je vhodné provádět v šestinedělí.

Po uplynutí tohoto krásného a náročného období se můžete začít věnovat cvičení v některém z poporodních kurzů cvičení.V těchto kurzech je někdy možné mít děťátko u sebe i během cvičení, odpadá tak starost s odstříkáváním mléka a sháněním hlídání.

Pokud máte možnost vyšetřit chvilku pro sebe můžete vybírat i z jiných druhů cvičení, v tomto případě přihlédněte k vašemu zdravotnímu stavu a zvolte třeba cvičení na míčích, relaxační, zdravotní nebo rehabilitační kurzy.

Cvičit můžete také individuálně doma, nejlépe půl hodiny denně nebo 3x týdně.Ve všech případech byste měli dodržovat určité zásady, aby vaše snažení mělo kladný efekt na vaše zdraví:

1) Cvičení by nemělo obsahovat žádné skoky a tvrdé dopady na podložku, protože vaše klouby jsou ještě po absolvovaném těhotenství a porodu oslabené a povolené svaly nezajišťují kloubnímu systému dokonalou oporu.Přesto je nutné před posilováním zařadit zahřívací blok!Vhodnou alternativou je houpání na míči, low aerobic, rychlá chůze,jízda na rotopedu s nízkou zátěží, později step aerobic, kalanetika.Jedna noha by vždy měla zůstávat na podložce, vyloučit bychom měli tzv.letovou fázi.

2) Ze stejného důvodu bychom neměli používat zátěžové prvky - činky, gumičky apod.Případnou zátěž zařadíme postupně, až po posílení příslušných svalů.Můžeme využít např. plastové láhve, kde jejich velikostí a množstvím naplněné vody můžeme řídit postupné zvyšování zátěže.

3) Při posilování břišních svalů se nejprve zaměříme na šikmé břišní svaly, přímý břišní sval zpočátku vynecháme, aby nedošlo k jeho rozestoupení!!!!Teprve když se nám podaří šikmé břišní svaly zaktivovat, můžeme (většinou po několika týdnech důkladného cvičení) zařadit i cviky na přímý břišní sval.Také v tomto případě postupně zvyšujeme tréninkové dávky.

4) Důležité je věnovat se posílení svalů v oblasti pánevního dna, tyto cviky můžeme provádět i několikrát během dne, jedná se o známé podsazení, stažení zadečku a vtažení bříška.Pomůžeme tím odstranit problémy s únikem moči při nějakém prudším pohybu,zakašlání apod.

5) Pomocí posilovacích cviků paží, posílíme také ochablé prsní svaly.( mačkání overballu, tlak sepjatých dlaní proti sobě..)

5) Nezapomeneme na relaxační a protahovací cviky, v tomto období zacílené na uvolnění bloků v oblasti bederní páteře a obnovení správného držení těla.Tady pomůže i posílení zádových svalů a drobných svalů podle páteře, které nám pomohou udržet páteř ve správné poloze.Pozornost věnujeme i protažení krčních svalů, tyto cviky provádíme až na závěr cvičebního bloku po důkladném prohřátí.

Pokud budete dodržovat tyto zásady a cvičit pravidelně, jistě se brzy dostanete do kondice a budete se moci věnovat i náročnějším druhům cvičení - aerobic, jogging...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář