Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalanetika

14. 2. 2009

Kalanetika

Tento druh cvičení se k nám dostal již před cca 25 lety. V začátcích se jednalo o poměrně úzký okruh cviků, zaměřených na posílení problémových partií. Každý cvik byl prováděn v předem dané pozici, v malém a krátkém rozsahu, při četném( až stonásobném) rychlém opakování. Cvičilo se většinou na pomalou hudbu, někdy dokonce bez hudebního doprovodu, pouze na počítání opakování. Lekce byly proložené a zakončené protažením posilovaných svalů.

Kalanetika v té době byla poměrně účinným nástrojem k formování postavy, ale bohužel v tomto provedení byla poněkud nezáživná až jednotvárná. Některé pozice navíc hodně zatěžovaly klouby, na tyto pozice většina cvičících neměla potřebný kloubní rozsah a ve snaze provést cvik dokonale, docházelo k bolestem kyčlí a kolen. Při mnohonásobném opakování často začala práci unavených svalů přebírat páteř.

Od té doby prošla kalanetika určitým vývojem a postupně vstřebala nové zásady zdravého cvičení, které šetří kloubní systém a dodržuje zásady postupného zatěžování svalů. Zároveň využívá různé cvičební náčiní a také hudební doprovod nemusí být nutně pomalý a uspávající.Základní pozice, které nadměrně zatěžovaly klouby byly nahrazeny šetrnějším postavením.Např.překážkový sed byl nahrazen lehem na boku…

Hlavní zásady kalanetiky zůstaly zachovány:

1)Posilovací cviky jsou prováděny v krátkém rozsahu, při větším počtu opakování a za důsledného zpevnění celého těla – podsazení pánve, zpevnění břišních svalů…, pravidelného dýchání. Vždy je třeba dbát na správné základní postavení, při provádění cviku toto postavení průběžně kontrolovat.

2)V každé lekci nechybí úvodní zahřátí, které předchází možným svalovým poraněním a nachystá organismus na potřebné spalování tuků během cvičení. Tato zahřívací část probíhá bez skoků a složitých choreografii.

3)Posilování probíhá bez zátěže, eventuelně s využitím flexibilní zátěže –např.gumičky,které natahujeme podle vlastních možností a jejich zatížení můžeme sami ovlivnit.Naproti tomu bychom neměli používat např.činky, jejich váha zůstává stále stejná a může dojít k přetížení kloubů.

4)V průběhu cvičení , po posilování určité svalové skupiny, nezapomínáme na její protažení a uvolnění. Na závěr lekce vždy zařadíme důkladný (alespoň 10 minutový) strečink celého těla.

Nové prvky v kalanetice:

1)Při opakování cviku je možné pozměnit základní pozici tak, aby posilovaný sval zabíral v trochu jiném úhlu, v jiném svém úseku, nebo ve spolupráci s dalším svalem. Při posilování rukou se jedná například o přetočení paže dlaní vzhůru, dolů, sevření a natažení prstů, změna úhlu, ve kterém posilování provádíme apod. Postupně tak aktivujeme sval v celé jeho délce a šířce a navíc snížíme jednotvárnost cviku.Mezi tyto cviky s velkým opakováním můžeme zařadit i balanční cviky, kdy provádíme výdrž v krajní poloze a nezapomínáme pravidelně dýchat.

2)Úvodní zahřátí i celé cvičení může probíhat na živější a oblíbenou hudbu,která nás tzv. nakopne a probudí, můžeme zařadit i jednoduché taneční prvky, není nutné provádět celé choreografie, zahřátí můžeme poskládat i z jednotlivých cviků, záleží na cvičících v dané lekci,co jim bude lépe vyhovovat.V každém případě nezapomeneme rozhýbat všechny velké klouby a v rychlejším tempu prohřát celý organismus.Na závěr této části provádíme krátké protažení velkých svalových skupin.

3)Používáme různé cvičební nářadí vhodné pro kalanetické cvičení. Např. overbally, lehké krátké tyče, velké míče apod. Jednak nám mohou pomoci zafixovat základní polohu (podložení overballu pod hýždě při lehu na zádech, sed na velkém míči při posilování paží, rovná záda při práci s tyčí…), pokud je držíme pevně v rukou, zajistí nám práci celé paže a v neposlední řadě oživí naší lekci.

4)Závěrečný strečink neprovádíme nikdy přes bolest, vždy si hlídáme krajní polohy provedení cviku, kdy cítíme intenzivní protažení daného svalu, nikoli však bolest svalů či kloubů. Protahujeme všechny svaly, které jsme v dané lekci posilovali. Zařadíme i cviky na uvolnění bederní a hrudní páteře.Nezapomeneme na krční páteř!Opět můžeme využít overbally a velké míče.Příjemná muzika pak pomůže k celkové relaxaci našeho organismu.

 

S pomocí těchto zásad se může stát kalanetika účinným a zajímavým cvičením, které zpevní celé naše tělo a zajistí jeho správné držení, šetří naše klouby a páteř a udrží nás v kondici.

Na druhou stranu nemůžeme čekat velké zázraky v oblasti hubnutí, tady bude fungovat pouze tehdy, pokud spolu s ní budeme dodržovat princip energetického příjmu a výdaje!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář